Saturday 2 November 2013

wprowadzenie, czyli o witaminach:)




Cześć wszystkim :)

Tak sobie pomyślałam, że na sam początek warto przypomniec sobie czy dowiedzieć się nieco więcej o witaminach i produktach, które je zawierają i mamy z nimi doczynienia na co dzień :)




Dzięki witaminom wyglądamy i czujemy się lepiej. Żeby jednak te dobroczynne składniki działały jak najlepiej, trzeba wiedzieć jak je przyjmować i z czym łączyć. Jak się okazuje niektóre witaminy jak A i E trzeba jeść zaraz po posiłku. Obie rozpuszczają się bowiem w tłuszczach.

Warto też wiedzieć, że magnez z wapniem się nie wchłania. Żelazo musi być koniecznie podawane razem z cynkiem i witaminą C. Nie można go łączyć z miedzią

Trzeba obserwować swój organizm, żeby wiedzieć czego naprawdę nam brakuje, np. białe plamy na paznokciach świadczą o tym, że nie mamy krzemu i cynku - dodaje dietetyk. Na pękające naczynka lekiem będzie witamina C, a na wypadanie włosów wapń. Sucha skóra oznacza brak kwasów omega 3. Drgające powieki niedobór magnezu, a skurcze łydek brak potasu.


Cebula - ma w sobie witaminę C, E, B1, B2, B6 a także sód, potas, wapń,  mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten i kwas  foliowy. Działa bakteriobójczo, reguluje poziom cukru we krwi, jest  polecane przy zakażeniach dróg oddechowych, pasożytach układu  pokarmowego i hemoroidach.
Czarna  porzeczka - to prawdziwa bomba witaminowa. Ma w sobie mnóstwo witaminy  C, zawiera też sporo witaminy P, E, B, PP, K, D, karoteny. Jest źródłem  potasu, sodu, wapnia, magnezu, a także mikroelementów: siarki, chloru,  żelaza, cynku, miedzi, boru, kobaltu.

Por - ma w sobie dużo witaminy C, K, B1, B6, zawiera kwas foliowy, a także  karoten. Wpływa na układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu.
Pomidory - są bogate przede wszystkim w potas, który obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni. MA sobie także witaminy z grupy B,  PP, C i K., sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy,  szczawiowy i biotynę.

Szpinak - ma w sobie rekordową ilość żelaza (2,4 mg w 100 g), wit. C, E, A i B2,  beta karoten i magnez, mangan, wapń, fosfor, jod, sód oraz potas. Zielone liście szpinaku są bogate w antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu organizmu.
Gruszka - ma witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak  wapń, fosfor, żelazo, a nawet jod. Owoc ma w sobie bardzo dużo błonnika.  Wpływa na układ krwionnośny, moczowy i immunologiczny.

Jabłko - zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E, K i PP, żelazo, magnez, potas,  cynk, miedź, krzem i sód. Wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza  organizm z metali ciężkich, regulują florę bakteryjną, chroni serce i  pomaga walczyć z nadwagą.


Wydaje mi się, że po takowe warzywa lub owoce większość z nas sięga na codzień.
Jeśli chcecie się dowiedzieć nieco więcej, poszukajcie w internecie lub pytajcie mnie :)



Agnieszka


No comments:

Post a Comment